Jouw vaccinatie-opfrisser

      Reacties uitgeschakeld voor Jouw vaccinatie-opfrisser

Vaccineren is belangrijk. Dat weten we ook allemaal, dat geloof ik ook echt, maar hoeveel we er nu eigenlijk van weten is mij nog een beetje een raadsel. Weten we bijvoorbeeld wel precies hoe een vaccin werkt, of wanneer je er in je volwassen leven mee bezig moet zijn? Zou je me kunnen vertellen wat een DTP prik doet, of hoe en wanneer je jezelf tegen de gele koorts beschermd? Lees snel mee voor een opfrisser over vaccins en vaccinaties. 

Vaccins 101 

Vaccinaties zijn al een lange tijd een pilaar in onze moderne medische wetenschap, en zijn verantwoordelijk voor het terugdringen én zelfs uitroeien van menig venijnig infectieziekte. De meesten van ons weten wel waar een vaccin voor dient, maar hoe werkt het ook alweer? Zoals al vermeldt wordt een vaccin toegediend ter preventie van een infectieziekte. Soms wordt er een cocktail van een aantal verschillende vaccins in één keer gezet—dit gebeurt veelal bij kinderen tijdens het standaard vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid, zodat ze zo min mogelijk prikken hoeven te doorstaan. Bij een vaccinatie wordt er een blueprint van de betreffende infectieziekte in de bloedstroom geïnjecteerd en vervolgens verspreid. De antistoffen in je lichaam pikken deze nare aanwezigheid in je lichaam op en gaan hem bestrijden. Zo leert je lichaam eigenlijk hoe deze ziekte aan te vechten en creëer je een tijdelijke óf volledige immuniteit. Klinkt een stuk enger dan het is—het is vooral heel effectief!

Voor een prikkie 

Dus, moet je een prik? De kans is groot van niet; als kind heb je, hoogstwaarschijnlijk, het grootste deel van de nodige vaccins ontvangen. Maar mocht je zelf aan kinderen beginnen, of mocht je op het punt staan te vertrekken op een wereldreis, óf tot een risicogroep behoren voor een bepaalde infectieziekte, dán wordt vaccineren opeens weer erg relevant. Bij al die situaties (en alle andere situaties die hier niet benoemd zijn) is het handig, en gelukkig ook relatief simpel, om na te gaan of en welke vaccins je nodig hebt. Bij het reizen, bijvoorbeeld, is het niet alleen veilig voor jezelf om de juiste vaccins te nemen, maar ook voor de inwoners van zowel je bestemming, als je land van herkomst. 

 

Kortom, vaccineren is niet eng of ingewikkeld. Het enige negatieve eraan is dat het misschien een beetje pijn doet en je arm een paar dagen zeurt, maar het redt vooral veel levens en voorkomt veel ziektes. Dus, welke situatie het ook is, wees op de hoogte van je vaccinatiestatus!